duminică, 12 mai 2013

Secretele lui lovedal

YETI - URIASUL DIN HIMALAYA

Cel mai renumit monstru despre care s-a spus ca ar putea fi veriga lipsa intre om si maimuta este fara indoiala Yeti, salbaticul din Himalaya. Numele sau deriva de la un termen folosit de serpasii din zona yeh-teh, care inseamna creatura de acolo. Primul european care a gasit dovezi ale existentei unei fiinte uriase in regiune este exploratorul britanic L.A. Waddell, care a vazut niste urme gigantice de labe in zapezile de pe un pisc. Yeti dobindeste faima internationala in 1921, cind o expeditie condusa de Charles Howard-Burry descopera urme in zapada de pe Everest si observa cu binoclul, la mare distanta, niste siluete intunecate. Desi este adesea numit omul zapezii, notiunea ca ar avea blana alba este complet gresita, majoritatea martorilor oculari afirmind ca Yeti este acoperit cu par de culoare inchisa, maro sau negru. In 1951, alpinistul Eric Shipton a descoperit pe Everest, la o altitudine de peste 5.400 m, urme bine pastrate ale trecerii unei fiinte uriase. Amprenta plantara fotografiata de el masoara 45 cm lungime si 33 latime si pare a avea doar patru degete. Scepticii care au analizat fotografia spun ca ar putea fi o iluzie, aparuta prin topirea zapezii unde se imprimase o laba normala. Prin topire, amprenta s-a largit ajungind pina la impresionantele dimensiuni surprinse pe pelicula de alpinist. Sustinatorii lui Yeti afirma ca acest lucru s-ar putea intimpla, poate, in zone mai circulate, insa pe Everest traficul e mai mult decit redus si, in tot cazul, nimeni nu s-ar aventura descult prin zapada.Mai este denumit si Meh-teh (sau Mih-teh) si traieste în padurile din înaltimile Himalayei. Are corpul acoperit cu par de culoare ruginie uneori chiar gri. Are marimea unui om 1,5 - 1,8 m si este de asemenea ominvor. Capul e de forma conica cu barbia proeminenta si gura este lipsita de buze. Despre aceasta creatura localnicii spun ca ataca chiar si oamenii. Este fiinta care apare, stilizat,pe zidurile manastirilor Tibetane si este descrisa în scrierile religioase ca având o forma antropoida.Zonele în care faptura este semnalata are o densitate a populatiei foarte mica asa ca întâlnirile cu Yeti sunt rare. De subliniat însa faptul ca popultia locala nu pune deloc la îndoila existenta sa. Yeti exista si face parte din natura! În cautarea hranei aceasta faptura ajunge si în zonele înzapezite ale Himalayei unde au fost gasite atât de renumitele urme ale sale. Picioarele sale sunt scurte dar late si cel de-al doilea deget este mai lung decât degetul mare, ceea ce face ca urmele sale sa fie foarte usor diferentiate de cele omenesti.
Clasificat ar putea fi într-o forma seciala de urangutani care spre deosebire de de cei adevarati traiesc pe pamânt si nu în copaci. Multi cercetatori îl considera însa a fi acea veriga lipsa din lantul evolutiei omului de la maimuta la ceea ce este azi.În cautarea lui Yeti s-au organizat multe expeditii si s-au scris multe carti despre el. Expeditiile s-au întors lipsite de succes si gramada de carti scrise nu au reusit nici ele sa clarifice misterul creaturii.
Una din cele mai noi teorii cu privire la Yeti îi apartine alpinistului Reinhold Messner care într-una din cartile sale sustine ca Yeti ar fi o forma de urs care traieste în Himalaya si a carui urme sunt asemanatoare cu acelea care le lasa Yeti. Faptul ca urmele nu prezinta gheare se datoreaza talpilor foarte groase ale acestui tip de urs.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu